Kinetoterapia
Kinetoterapia este o terapie realizată cu ajutorul mișcării, prin care se urmareste restabilirea anumitor funcții ale corpului. Kinetoterapia nu este sinonima cu gimnastica medicala, deși o ȋnglobeaza . Miscarea ajuta la reglarea unor dezechilibre prezente la nivelul organismului, tulburari care pot duce la apariția anumitor afectiuni.
Printre obiectivele majore ale kinetoterapiei se pot enumera:
- relaxarea
- corectarea posturii corporale
- cresterea mobilitatii articulatiilor
- intarirea musculaturii si cresterea rezistentei musculare
- imbunatatirea coordonarii si echilibrului
- corectarea deficientelor respiratorii
- cresterea rezistentei la efort
BENEFICII
Kinetoterapia urmareste refacerea unor functii diminuate sau cresterea nivelului functional in diverse afectiuni cu ajutorul miscarii. Orice activitate cu caracter fizic constituie o stimulare pentru muschi, carora le imbunatateste proprietatile fiziologice. Cu ajutorul gimnasticii medicale incercam sa redobandim posibilitatile fizice pierdute sau limitate de boli sau accidente. Putem incadra kinetoterapia intr-un numar mare de afectiuni in care este uneori, indispensabila: afectiunile locomotorii, neurologice, afectiuni ale aparatului cardiovascular, boli ale aparatului respirator, afectiuni neuropsihice, digestive, metabolice, congenitale, reumatice, posttraumatice.
Kinetoterapia mai poate fi numita stiinta care se ocupa cu studiul miscarii organismelor vii si al structurilor care participa la efectuarea acestor miscari. Cu ajutorul ei, refacem forta musculara pierduta, crestem rezistenta musculara si prin asta imbunatatim stabilitatea structurilor articulare portante, imbunatatim si adaptam rezistenta la efort, amelioram functiile pierdute sau care au avut de suferit, dintre care amintim functia de coordonare, echilibru, prehensiune, mobilitate articulara, controlul si echilibrarea corpulului, reeducarea procesului respirator, educarea starii de relaxare, corectarea posturii si a aliniamentului corpului, reeducarea sensibilitatii.
Recuperarea cu ajutorul tehnicilor de kinetoterapie include mobilizari pasive acolo unde nu beneficiem de forta musculara a pacientului, mobilizari autopasive, in care pacientul se ajuta pe sine insusi, mobilizarile active, care sunt cele mai importante intr-un proces de recuperare fizica si posturarile corective. Exercitiul fizic activ stimuleaza musculatura si imbunatateste functia muschilor, stimuleaza circulatia organismului, creste starea de bine, scade durerea, creste forta musculara si rezistenta progresiva la efort, amelioreaza mobilitatea si cu ajutorul tehnicilor speciale, atent directionate de catre un specialist ne putem bucura de o ameliorare a starii de sanatate si o recuperare completa, in siguranta. O sedinta de antrenament fizic ar trebui sa fie de minim 30 de minute pe zi, de minim 3 ori pe saptamana, conditii care se adapteaza in functie de progresul inregistrat de pacient.
Kinetoterapia participa activ in combaterea durerii si a inflamatiei si de asemenea, cuprinde o paleta larga de protocoale medicale, individualizate in functie de particularitatile prezentate de fiecare pacient in parte, care intervin si in sfera profilactica si preventia posturilor vicioase, asigurand un stil de viata sanatos.