Fizioterapia
UNDE SCURTE
Este o metoda de fizioterapie care foloseste proprietatile campului condensator generat de curenti de inalta frecventa cu proprietatea ca la trecerea prin tesuturi produce caldura in profunzime.
Avantajul terapiei cu unde scurte consta in penetrabilitatea mult mai mare în comparatie cu alte metode de fizioterapie.
Terapia prin caldura este recomandata indeosebi in afectiuni cronice ale incheieturilor, pentru dureri articulare sau afectiuni cauzate de tulburari ale circulatiei periferice venoase ale membrelor.
Undele scurte au efecte calorice de profunzime, fara a produce leziuni cutanate.
Efectele terapeutice ale undelor scurte:
• Hiperemizant;
• Analgetic;
• Miorelaxant – antispastic;
• Activarea metabolismului.
FIZIOTERAPIA
Fizioterapia reprezinta o metoda adjuvanta extrem de importanta in tratamentele de recuperare medicala. Fizioterapia include ansamblul aplicatiilor terapeutice avand la baza utilizarea agentilor fizici, dintre care putem aminti curentii electrici sau electroterapia, laserul, undele magnetice, crioterapia, termoterapia. Cele mai des utilizate proceduri de fizioterapie sunt curentii electrici, care se impart in curenti de joasa, medie si inalta frecventa, de asemenea si terapia laser, binecunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatorii.
Electrozii trebuie plasati la locul dureros sau in amonte, pe traiect nervos, daca acesta este dispus superficial. Efectul analgetic se poate manifesta rapid, pana la 10 minute si poate dura zeci de minute sau ore. Acest tip de stimulare se adreseaza durerilor acute sau cronice musculo-scheletice, postoperatorii, inflamatorii sau traumatice.
Cele mai des utilizate proceduri de fizioterapie sunt curentii electrici, care se impart in curenti de joasa, medie si inalta frecventa, de asemenea si terapia laser, binecunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatorii. Electrozii trebuie plasati la locul dureros sau in amonte, pe traiect nervos, daca acesta este dispus superficial. Efectul analgetic se poate manifesta rapid, pana la 10 minute si poate dura zeci de minute sau ore. Acest tip de stimulare se adreseaza durerilor acute sau cronice musculo-scheletice, postoperatorii, inflamatorii sau traumatice.
Efectul imediat este acela de scadere a spasticitatii, insa mai important este faptul ca muschiul contractat si articulatiile informeaza creierul ca membrul se misca, facilitand reinvatarea si refacerea engramelor corticale motorii la nivelul creierului. Un alt tip de electrostimulare are in vedere numai cresterea masei sau a fortei musculare. Acest caz intervine in atrofia musculara cauzata de imobilizare, care este cea mai intalnita indicatie a acestui tip de stimulare. In urma aplicarii curentilor, controlul durerii este obtinut prin facilitarea eliberarii de peptide opioide sau asa numitele endorfine, stimuland fibrele sensibilitatii tactile la frecvente foarte joase (1-5 Hz) si intensitati ale curentului care sa provoace contractii musculare. Se pot utiliza si pentru electrostimularea nervoasa, iar modalitatile de aplicare variaza in functie de starea de inervare a muschiului, care poate fi inervat normal sau poate fi denervat.
Dintre numeroasele beneficii asupra organismului amintim calmarea durerilor musculare, sau articulare, proprietatile antiinflamatoare cu efect rapid, efectele trofice, tisulare si miorelaxante. Este cunoscuta pentru favorizarea circulatiei sangvine in zonele de aplicare, stimuland sistemul nervos sau din contra, inducand o stare de relaxare generala. Se indica in probleme ortopedice, posttraumatice, reumatice, geriatrice, precum si alte afectiuni.
Fizioterapia este considerata un ajutor de nadejde in tratamentul fizical-kinetic, contribuind la elasticizarea tesuturilor, cresterea mobilitatii articulare si cel mai important, contribuie la reducerea durerii si a procesului inflamator intr-un timp relativ scurt, care ne permite sa avansam mai rapid in tratamentul de recuperare. Fizioterapia nu are efecte secundare cunoscute, curentii fiind bine tolerati, insa trebuie sa luam aminte la contraindicatiile generale ale acestei terapii. Se folosesc cu precautie in bolile cardiovasculare, nu se utilizeaza in perioada sarcinii, in crizele de epilepsie, in infectii asociate cu stari fragilizante, in tulburarile de sensibilitate, in afectiunile psihice, in statusul alergic dat de anumite substante pe care le folosim, afectiuni circulatorii, neoplazii.