BĂILE TINCA

Staţiunea balneoclimaterică permanentă Tinca este situată în judeţul Bihor, în Câmpia Crişurilor, pe malul drept al râului Crişului Negru la o altitudine de 131 metri si la  o distanţă de 37 de kilometri de Oradea şi 25 de kilometri de Salonta.

FACTORI DE CURĂ

– izvoare cu ape minerale bicarbonatate, calcice, magneziene, sodice, carbogazoase, atermale.
– -bioclimat de cruţare, cu clima continental moderata.
-temperatura medie anuala 10,5 grade celsius

Staţiunea dispune de trei izvoare cu ape minerale bicarbonatate, calcice, magneziene, sodice, carbogazoase. Zăcământul Tinca a fost descoperit în anul 1884, prin sonda existentă şi astăzi (“Sonda Veche”), cu adâncimea de 270 de metri.

“Buletinul de analiză al apelor minerale de la Tinca arată că au aceleaşi proprietăţi ca apele minerale din Franţa, de la Vichy.

Probele recoltate şi analizate de către Institutul de Medicină Fizică şi Balneoclimatologie şi Recuperare Medicală în anul 1996 atestă faptul că apele minerale terapeutice şi termominerale de la Tinca sunt bune inclusiv pentru tratarea infertilitati,acest lucru fiind confirmat şi de către specialiştii Institutului Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneoclimatologie.

Compoziţia apelor termale de la Tinca este similara cu cea a apelor minerale de la Vichy (Franta).

Baza de tratament dispune de vane cu apă minerală pentru cura externă şi instalaţii moderne de electro-termoterapie, masaj, kinetoterapie, pentru diversele tratamente.

Istoria băilor se întinde mult în timp, fiind funcţionale din anii 1884 când  apar primele constructii si bazine.

Pentru cura internă, în staţiune sunt amplasate trei buvete cu apă minerală, dar de la această sondă mai este dirijată o conductă în afara staţiunii, cu mai multe puncte de alimentare pentru consumul populaţiei locale şi al turiştilor ocazionali

Statiunea dispune de baza de tratament moderna, restaurant si cazare la Hotelul Parc care oferă acum 34 de camere cu câte două locuri, la trei stele, cu mobilier de bună calitate, televiziune prin cablu, telefon şi frigider. Secţiile de electroterapie şi termoterapie sunt dotate cu aparatură medicală performantă.

La Băile Tinca sunt tratate eficient afectiuni ale aparatului locomotor,afecţiuni ale tubului digestiv (gastrita cronică hiperacidă, ulcere gastrice şi duodenale, colite cronice nespecifice, constipaţia cronică); afecţiuni hepato-biliare (dischinezia biliară, colecistita cronică necalculoasă sau calculoasă, stări după ficat operat, hepatită cronică, pancreatită cronică); afecţiuni metabolice şi de nutriţie (diabetul); afecţiuni neuro­logice periferice; cardiovasculare, afecţiuni ale rinichiului şi căilor urinare, boli profesionale),afecţiunile ginecologice, în special sterilitatea secundară şi afecţiuni inflamatorii ale anexelor.

Pentru rezervări și informații sună la numărul

ECHIPA MEDICALĂ

GAVRILIU ADRIAN
GAVRILIU ADRIAN

Medic Specialist RMFB

TIRBAN BIANCA
TIRBAN BIANCA

Asistent Medical Generalist

VIG ZOLTAN
VIG ZOLTAN

Maseur

BANATEAN DANIEL
BANATEAN DANIEL

Kinetoterapeut

BUZLEA CRISTIAN
BUZLEA CRISTIAN

Asistent Fiziokinetoterapie

PRISECARU DANIELA
PRISECARU DANIELA

Impachetari Parafina-Baies

Locul ideal de relaxare și liniște

Ofera-ți un moment de liniște si relaxare pentru ca meriți. Alege un masaj, un tratament personalizat sau un moment de liniște doar la Stațiunea Băile Tinca.

Proprietați ape minerale BĂILE TINCA

În categoria apelor clorurate sodice intră cele care au o concentraţie de NaCl de peste 1 g la litru, respectiv 393 mg sodiu/l si 607 mg clor/l, a căror origine este legată de depozitele de sare. În funcţie de concentraţia acestora apele minerale clorosodice pot fi: hipertone, când concentraţia cloruri de sodiu depăşeşte 14g/l. Acestea sunt apele mărilor şi lacurilor sărate sau cele provinite din depozite de sare subterană sau de suprafaţă (ocne) sau hipotone, izotone sau uşor hipertone provin din izvoare minerale şi sunt de obicei mixte conţinând şi alte substanţe şi gaze ca: bocarbonat, sulfat, CO2, H2S, etc. Acestea sunt utilizate pentru inhalaţii, pulverizări si în cura internă. Apele clorosodice sunt utilizate în terapie în funcţie de concentraţia acestora, în cure externe şi interne, inhalaţii, pulverizări, gargarisme.

Cura internă sau crenoterapia, utilizează apele hipotone, izotone, a căror concentraţie nu depăşeşte 10-14 g/l. Sunt indicate în special pentru afecţiunile digestive (gastroduodenale, intestinale şi hepatobiliare), dar şi pentru diabetul zaharat. Acţiunea lor farmacodinamică se exercită asupra mucoasei gastrice, stimulând secreţia gastrică şi motilitatea intestinală, precum şi secreţia peristaltică intestinală. Ingestia acestor ape minerale activează enzimele digestive având un efect deosebit asupra amilazei pancreatointestinale şi dizolvarea mucusului inflamator. Apele clorurate modifică motilitatea gastrointestinală prin actiunea cumulată a clorurilor, bicarbonatului de sodiu şi a hidrogenului sulfurat. Bicarbonatul de sodiu conţinut în proporţie variabilă în aceste ape clorurate intervine în cresterea motilitatii gastrointestinale pe cale reflexă, datorită stimulării nervului vag, nerv ce accelerează contractilitatea peretilor tubului digestiv. De asemenea, hidrogenul sulfurat, prezent în concentratii reduse în apa minerală, potenţează actiunea nervului vag. Datorita acestor proprietati, cura hidrominerală clorurată este indicata în constipaţii.

 Cura internă cu apele minerale clorosodice influenteaza şi functia hepatica. S-a observat ca administrarea acestor ape agraveaza probele de disproteinemie la hepaticii cronici si altereaza echipamentul enzimatic al celulelor hepatice. Din aceste considerente, ori de cîte ori exista o suspiciune de evolutivitate a hepatitei, este contraindicata folosirea acestor ape. In schimb, la persoanele fara semne clinice sau biologice de hepatita, se prescrie cura hidrominerala clorurata, în scopul cresterii cantitatii de saruri biliare eliminate prin bila (efect coleretic). Dupa rezorbtia intestinala, apele minerale actioneaza asupra metabolismelor glucidic, lipidic si protidic. In general, apele clorurate au o actiune hipoglicemianta. Acest lucru se datorează în parte stimularii secretiei insulinice (hormon pancreatic ce reduce glicemia), sub influenta directa a ionilor de clor. Pe aceasta cale se reduce concentratia glucozei din sîngele circulant si a celei eliminate prin urina. In timpul curei interne se observa o reala ameliorare a tolerantei fata de glucidele alimentare, limitandu-se în acest fel cresterea marcata a glicemiei. Sub actiunea apelor minerale clorurate, existente în statiunea Baile TINCA concentratia grasimilor din sînge este modificata. Consumarea acestor ape produce scaderea colesterolului plasmatic, dar în schimb mareste cantitatea de trigliceride din sînge.

Din aceste considerente, apele clorurate nu-si gasesc înca indicatii practice în tratarea dislipidemiilor (afectiuni metabolice caracterizate prin cresterea grasimilor sangvine). Metabolismul proteic prezinta si el modificari. In general, cantitatea de acid uric din sînge este redusă sub actiunea apelor clorurate, motiv pentru care acestea sunt folosite în tratarea hiperuricemiilor si gutei . De asemenea, se mareste cantitatea de uree (produs toxic rezultat din metabolismul proteinelor) eliminata prin urina. Datorita acestor proprietati, se indica cura hidrominerala clorurata persoanelor fara afectare hepatica, dar care prezinta tendinta la retentie de uree (insuficienta renala incipienta, stari hipercatabolice, etc). Cura cu ape clorurate sodice hipotone reduce diureza apoasa. Acest efect se manifesta mai ales în primele 4 ore de la administrarea apelor minerale, dar se poate prelungi si în urmatoarele ore ale zilei. El apare datorita retentiei de sodiu în organism, proportional cu o cantitate echivalenta de apa. Astfel, volumul de urina eliminat pe 24 ore se reduce. Se observa totodata, o crestere a pierderilor de potasiu prin urina.

 Inhalaţiile şi pulverizaţiile sunt indicate în: afecţiuni ORL, bronhopulmonare, afecţiuni ginecologice inflamatorii. Pentru pulverizaţii sunt indicate cele cu concentraţii între2,5-9 g/l şi încălzite la 34-38ºC. La nivelul mucoaselor, apele clorurate sodice au efecte osmotice, de hiperemie, de creştere a secreţiilor, secretolitice şi de eliminare a secreţiilor, antiinflamatorii, etc.

 În cura externă, apele clorurate sodice actionează asupra pielii prin efectul cumulat al excitanţilor chimici (clor, sodiu, calciu, magneziu, sulfati, iod, brom etc), termici (temperatura apei) şi mecanici. Curele externe sunt recomandate pentru: afecţiuni ale aparatului locomotor poststraumatice, reumatisme degenerative, abarticulare, neurologice periferice şi centrale , afecţiuni ginecologice cronice , dereglări funcţionale endocrine cu hipofuncţie

 Clorura de sodiu acţionează la nivelul receptorilor cutanati prin modificări osmolare, hiperemie cutanată, excitaţia receptorilor cutanaţi, determinând declanşarea unor mecanisme excitante reflexe la distanţă. Inca de acum 100 de ani s-a observat că sarea din apele clorurosodice patrunde în piele în timpul îmbaierii. Ea este absorbită şi trecută în circulatie foarte lent, iar apoi eliminată de organism prin urina chiar şi după cîteva luni de la încheierea curei balneare. Cura externă se poate realiza cu ape sărate reci şi ape sărate termale. Băile cu ape cloro sodice hipotone sunt indicate pentru afecţiuni locomotorii, circulatorii periferice veno-limfatice. Când temperatura apei este în jur de 36— 38°C, se produce o relaxare musculara marcata, ca si o îmbunatatire a circulatiei sangvine periferice, prin care se obtin rezultate terapeutice deosebite in tulburarile circulatorii periferice. In afara efectului de excitatie directa asupra pielii, baile clorurosodice intervin asupra organismului şi indirect, prin intermediul sistemului nervos periferic, ale carui excitaţii declanşează în corp o serie de reactii endocrine, nervoase şi metabolice care întaresc capacitatea de adaptare a individului.

Ne-am făcut cunoscuți

Proprietăţile curative ale apei de Tinca s-au făcut rapid cunoscute în ţară şi peste hotare, astfel că printre clienţii care vin la tratament sau la baie se numără români din judeţele limitrofe, dar şi turişti din Ungaria, Austria şi Germania, atraşi de zonă de saloanele pentru masaj, de tratamentul balnear și de spațiile pentru recreere. Vă aștepăm!