Bai Galvanice
Reprezinta cea mai simpla forma de terapie bazata pe curent electric, dar si cea mai veche. Procedura de electroterapie, folosita in medicina fizica si recuperatorie, este un procedeu care are ca agent terapeutic curentul electric continuu, cu o tensiune de 50-60 volti, dar de intensitate slaba.
Curentul este aplicat prin intermediul unor electrozi scufundati in cuve pline cu apa. Pacientul introduce membrele superioare sau inferioare sau toate cele patru membre in cuve, in jur de 15-20 de minute.
Datorita efectului local activator al circulatiei sanguine, al stimularii secretiei cutanate de histamina, cu efect vasodilatator, dar si datorita efectului antialgic (de micsorare a pragului perceptiei dureroase), baile galvanice isi gasesc o larga intrebuintare, in special in tratarea bolilor reumatismale, dar si a tulburarilor de circulatie periferica (arterite, maladia Raynaud, etc).
Este contraindicata aceasta procedura persoanelor care prezinta leziuni cutanate: rani deschide, eczeme, ulcer varicos, dermatita.
Tratamentul se face numai sub recomandare medicala, intrucat pot aparea efecte adverse: hipotensiune, lesin, precum si leziuni cutanate.
Baile galvanice utilizate in aplicatii patru, tri-, bi- sau unicelulare, contribuie la tratarea unor regiuni mai intinse, beneficiind de coroborarea actiunii curentului continuu cu efectul termic al apei. Aceasta tehnica asociaza la efectele curentului galvanic si efectele benefice ale apei calde avand totodata si posibilitatea cuprinderii unei suprafete mult mai mare a corpului in tratament. Apa devine un mediu mijlocitor intre electrozi si tegument, astfel curentul este repartizat pe o suprafata corporala mai mare, iar densitatea curentului devine mai redusa , neexistand pericolul de arsuri la intensitatea aplicata.
Curentul continuu sau curentul galvanic (denumit dupa numele descoperitorului sau, Galvani) are ca principale actiuni: cele de tip analgetic (sub polul pozitiv, prin cresterea sensibilitatii tactile si dureroase) si cele de tip excitomotor (sub polul negativ, prin cresterea excitabilitatii fibrelor motorii).
Utilizarea curentului galvanic in medicina de recuperare se poate face sub forma de galvanizare simpla (cu electrozi), bai galvanice (bai hidroelectrolitice) sau ionogalvanizare (introducerea unor substante medicamentoase cu ajutorul curentului electric)
Indicatiile galvanoterapiei sunt multiple:
– afectiuni ale sistemului nervos: nevralgii si nevrite de sciatic, plex brahial, trigemen, intercostale, dentare; pareze, paralizii (de membre, faciale)
– afectiuni ale aparatului locomotor: reumatice (mialgii, tendinite, tenosinovite, bursite, epicondilite, periartrite, artroze, artrite cu diverse localizari, poliartrita reumatoida, spondilita ankilopoietica in perioadele de remisiune) si posttraumatice ( contuzii, entorse, luxatii, fracturi)
– afectiuni ale aparatului cardiovascular: tulburari de circulatie periferica-arteriopatii obliterante(stadii I-II), acrocianoza, boala Raynaud.
– afectiuni dermatologice: acnee, cicatrici cheloide, eczeme.